Verse ravioli maken is een ware traktatie voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je met behulp van een pastamachine overheerlijke zelfgemaakte ravioli kunt maken! We laten je de basistechnieken zien, en geven tips om tot perfecte ravioli te komen.

Dus pak die pastamachine, durumtarwe bloem en verse ingrediënten er maar bij, en ontdek hoe eenvoudig en verrukkelijk het is om zelf ravioli te maken met een pastamachine.

 • Maak gebruik van de juiste dikte belangrijke instelling op de pastamachine om perfect uitgerold pastadeeg te krijgen voor de ravioli.
 • Voeg voldoende bloem toe tijdens het uitrollen van het pastadeeg om plakken te voorkomen, maar pas op dat het niet te droog wordt.
 • Werk snel en efficiënt om uitdroging van het pastadeeg te voorkomen en probeer verschillende vullingen uit om je zelfgemaakte ravioli te diversifiëren.

Benodigdheden en stap-voor-stap instructies

Voor het maken van ravioli met een pastamachine heb je nodig: pastadeeg, bloem, vulling (bijvoorbeeld tomaat en basilicum), een pastamachine, een ravioli vorm en een deegroller.

Pastamachine gebruiken om pastadeeg uit te rollen

Het is cruciaal om een goede pastamachine te hebben voor het uitrollen van pastadeeg bij het maken van ravioli. Hier zijn de stappen om pastadeeg uit te rollen met behulp van een pastamachine:

 1. Zorg ervoor dat je de juiste bloemsoort, zoals durumtarwe of semolina, en andere ingrediënten hebt voorbereid om zelfgemaakt pastadeeg te maken.
 2. Maak het pastadeeg volgens het gekozen recept en laat het rusten voordat je verdergaat met de pastamachine.
 3. Stel de pastamachine in op de juiste dikte – instelling voor ravioli (meestal een middelmatige instelling).
 4. Bestuif lichtjes beide zijden van het pastadeeg met bloem om plakken te voorkomen tijdens het uitrollen.
 5. Voer het deeg door de rollers van de pastamachine, waarbij je langzaam en gestaag werkt om een gelijkmatige verdeling te garanderen.
 6. Herhaal indien nodig deze stap totdat het juiste formaat en dikte is bereikt voor jouw ravioli.

Zorg er bij elke stap in dit proces voor dat je snel werkt om uitdroging van het pastadeeg te voorkomen, wat kan leiden tot problemen bij het snijden en vormen van de ravioli later in het proces.

Vulling toevoegen en ravioli snijden met pastamachine

Nu is het tijd om de ravioli te vullen en te snijden met behulp van de pastamachine. Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Leg een strook pastadeeg op een vlakke ondergrond en leg kleine hoeveelheden van je gekozen vulling op regelmatige afstanden langs de lengte van het deeg.
 2. Bedek de vulling met een tweede laag pastadeeg en druk zachtjes op het deeg om de lucht te verdrijven en ervoor te zorgen dat het goed aansluit op de vulling.
 3. Gebruik vervolgens ravioli vormen die geschikt zijn voor jouw pastamachine om individuele ravioli uit te snijden. Zorg ervoor dat je genoeg bloem gebruikt om plakken te voorkomen.
 4. Herhaal dit proces totdat al je ravioli gevuld en gesneden zijn.
 5. Om te koken, breng je een pan met gezouten water aan de kook en voeg je de ravioli voorzichtig toe. Kook tot ze drijven, ongeveer 2-4 minuten, afhankelijk van hun grootte.
 6. Serveer met een verse tomatensaus of besprenkel met olijfolie en basilicum.

Onthoud dat snel werken essentieel is bij het maken van verse pasta, omdat het anders kan uitdrogen of aan elkaar kan blijven plakken. Met deze eenvoudige stappen kun jij ook perfect gevulde zelfgemaakte ravioli maken met behulp van een pastamachine!

Koken en serveren van zelfgemaakte ravioli

Na het maken van de ravioli met de pastamachine, is het tijd om te koken en te serveren! Hier zijn enkele tips:

 • Breng een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook.
 • Voeg voorzichtig de ravioli toe aan het kokende water en roer af en toe om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
 • Kook de ravioli gedurende 2 – 4 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte van de ravioli.
 • Haal voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken in een vergiet.
 • Serveer met je favoriete sausje zoals tomatensaus met basilicum of boter-salie saus.
 • Bestrooi eventueel nog wat parmezaanse kaas over de ravioli. Smullen maar!

Tips voor het maken van perfecte ravioli met pastamachine

Gebruik de juiste dikte-instelling op de pastamachine voor optimale resultaten.

Voeg voldoende bloem toe om het plakken van het pastadeeg te voorkomen.

Werk snel en efficiënt om uitdroging van het pastadeeg te voorkomen.

Kies voor verschillende vullingen, zoals tomaat en basilicum, om het zelfgemaakte ravioli-recept te diversifiëren.

Juiste dikte-instelling gebruiken

Bij het maken van ravioli met een pastamachine is het belangrijk om de juiste dikte-instelling te gebruiken. Een te dikke of te dunne pasta kan leiden tot mislukte ravioli.

Begin met de breedste instelling van de pastamachine en rol het pastadeeg hierdoorheen. Vouw het deeg daarna dubbel en verander de instelling naar een smallere breedte. Rol het deeg opnieuw door de machine en herhaal dit proces totdat de gewenste dikte is bereikt.

Het is belangrijk om niet te snel door de instellingen van de pastamachine te gaan en altijd te controleren of het deeg gelijkmatig wordt uitgerold. Een goede richtlijn is ongeveer 1 tot 2 millimeter dikte voor ravioli, maar dit kan worden aangepast aan persoonlijke smaak en voorkeur.

Voldoende bloem gebruiken om plakken te voorkomen

Om te voorkomen dat het pastadeeg gaat plakken, is het belangrijk om voldoende bloem te gebruiken tijdens het maken van ravioli met een pastamachine. Dit voorkomt dat het deeg aan de machine of aan elkaar blijft plakken.

Een handige tip is om tijdens het uitrollen van het pastadeeg af en toe wat bloem op het deeg te strooien en het deeg regelmatig om te draaien. Zo voorkom je dat het deeg aan de werkruimte vast blijft plakken en krijg je een gelijkmatige verdeling van bloem en deeg.

Houd er echter wel rekening mee dat je niet te veel bloem gebruikt, want dan kan het pastadeeg te droog worden en scheuren tijdens het snijden van de ravioli.

Snel werken om uitdroging van pastadeeg te voorkomen

Een van de belangrijkste tips bij het maken van ravioli met een pastamachine is om snel te werken om uitdroging van het pastadeeg te voorkomen. Het pastadeeg kan snel drogen en hard worden, waardoor het niet meer te gebruiken is voor de vulling van de ravioli.

Het is daarom belangrijk om het pastadeeg op een koele, droge plek te bewaren terwijl je bezig bent met andere onderdelen van het recept. Daarnaast helpt het om het pastadeeg in kleine porties te verdelen en alleen de portie te gebruiken die op dat moment nodig is.

Zo blijft de rest van het pastadeeg vers en klaar voor gebruik wanneer het nodig is.

Experimenteer met verschillende vullingen en geniet van de heerlijke zelfgemaakte ravioli!

Ravioli is niet alleen een heerlijke Italiaanse klassieker, maar ook een veelzijdig gerecht dat je op verschillende manieren kunt vullen. Met een pastamachine en een beetje creativiteit kun je eindeloos variëren met smaken en texturen.

Denk bijvoorbeeld aan klassieke vullingen zoals ricotta en spinazie, pompoen en salie of tomaat en basilicum.

Een handige tip voor het maken van de perfecte ravioli is om te zorgen dat de vulling niet te vochtig is. Dit kan ervoor zorgen dat de ravioli uit elkaar valt tijdens het koken.

Een andere leuke manier om variatie aan te brengen in je ravioli is door te spelen met kleuren. Gebruik bijvoorbeeld bieten- of spinaziepuree om je pastadeeg te kleuren.

Dit geeft niet alleen een mooi effect, maar voegt ook extra smaak toe aan het gerecht.

Veelgestelde vragen

Om ravioli te maken met een pastamachine, moet je eerst pastadeeg bereiden en het uitrollen op de juiste dikte. Leg de lap deeg op een met bloem bestoven werkblad en plaats kleine hoeveelheden vulling op het deeg. Plaats een andere lap deeg er bovenop en druk zachtjes om de lucht eruit te verwijderen. Gebruik vervolgens een ravioli-snijder om de ravioli in vorm te snijden.

Er zijn speciale ravioli-snijders die op sommige pastamachines passen, maar de beste keuze is een pastamachine die is ontworpen voor ravioli. Dit type machine heeft een speciale vullingkamer en maakt het mogelijk om snel en eenvoudig gevulde pasta te maken.

Er zijn talloze vullingen die geschikt zijn voor het maken van ravioli, waaronder kaas, gehakt, paddenstoelen, spinazie en ricotta. Zorg ervoor dat de vulling niet te nat is en dat deze goed combineert met de smaak van het pastadeeg.

Ja, voordat je je zelfgemaakte ravioli kunt serveren, moet je het koken in een grote pan met gezouten kokend water gedurende 2-4 minuten of tot ze gaar zijn. Serveer warm met bijpassende sauzen en garneringen naar keuze.