Een glutenvrij dieet is van cruciaal belang voor mensen die lijden aan coeliakie of glutenintolerantie. Gelukkig is het tegenwoordig eenvoudiger dan ooit om heerlijk glutenvrij brood te bakken met behulp van een broodbakmachine.

In dit artikel bieden we een stapsgewijze handleiding om thuis glutenvrij brood te bakken met een broodbakmachine, zodat je kunt genieten van de smaak en textuur van versgebakken brood zonder de gezondheidsproblemen die gluten kunnen veroorzaken.

Het zelf bakken van glutenvrij brood met een broodbakmachine heeft verschillende voordelen, zoals kostenbesparing, controle over ingrediënten en de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende smaken en texturen. Bovendien is het een gezondere optie in vergelijking met veel kant-en-klare glutenvrije producten die in de winkel verkrijgbaar zijn.

Benodigde ingrediënten en apparatuur

Overzicht van geschikte broodbakmachines voor glutenvrij brood

Het is belangrijk om een broodbakmachine te kiezen die specifiek is ontworpen voor het bakken van glutenvrij brood, of er tenminste een speciaal programma voor heeft. Enkele populaire merken en modellen zijn:

Lijst van benodigde glutenvrije ingrediënten voor het basisrecept

 1. Glutenvrij meel (bijvoorbeeld rijstmeel, maïsmeel, boekweitmeel, of een kant-en-klare glutenvrije meelmix)
 2. Gist (let op dat je een glutenvrije variant kiest)
 3. Suiker of honing
 4. Zout
 5. Olie of boter
 6. Water of melk (lactosevrij indien nodig)
 7. Optionele toevoegingen (zaden, noten, gedroogd fruit, etc.)

Aanbevolen keukengerei en bakbenodigdheden

 1. Maatbekers en lepels
 2. Mengkom
 3. Garde of spatel
 4. Keukenweegschaal (voor nauwkeurig afwegen van ingrediënten)
 5. Broodmes (voor het snijden van het gebakken brood)

Het basisrecept voor glutenvrij brood

Stap-voor-stap instructies voor het bereiden van het deeg

 1. Mengen van droge ingrediënten: Combineer het glutenvrije meel, gist, suiker en zout in een grote mengkom.
 2. Mengen van natte ingrediënten: Meng in een aparte kom het water (of melk) en de olie (of boter).
 3. Combineren van droge en natte ingrediënten: Giet de natte ingrediënten langzaam bij de droge ingrediënten terwijl je het mengsel roert.
 4. Toevoegen van optionele ingrediënten: Voeg nu eventuele extra ingrediënten toe, zoals zaden, noten of gedroogd fruit.

Instructies voor het gebruik van de broodbakmachine

 1. Kiezen van het juiste programma voor glutenvrij brood: Selecteer op de broodbakmachine het programma dat specifiek is ontworpen voor glutenvrij brood (raadpleeg de handleiding van de machine voor de juiste instellingen).
 2. Toevoegen van het deeg in de broodbakmachine: Plaats het deeg in de broodbakmachine.
 3. Starten van het bakproces: Start het geselecteerde programma en laat de machine het bakproces voltooien.
 4. Afkoelen en verwijderen van het brood uit de machine: Wacht tot het brood volledig is afgekoeld voordat je het uit de machine haalt en snijdt.

Variaties op het basisrecept

Aanpassen van het basisrecept voor verschillende smaken en texturen

Met een paar eenvoudige aanpassingen aan het basisrecept kun je verschillende soorten glutenvrij brood bakken die aansluiten bij jouw smaak en dieetwensen.

 1. Volkoren glutenvrij brood: Vervang een deel van het witte glutenvrije meel door volkoren glutenvrije meel, zoals bruine rijstmeel of boekweitmeel. Dit zal een brood met een rijkere smaak en meer vezels opleveren.
 2. Zoet glutenvrij brood: Voeg extra zoetstoffen, zoals honing, ahornsiroop of agavesiroop, en smaakmakers zoals vanille-extract of kaneel toe aan het basisrecept. Je kunt ook gedroogd fruit, zoals rozijnen, cranberries of abrikozen, toevoegen voor extra zoetheid en textuur.
 3. Glutenvrij brood met zaden en noten: Voeg zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad of chiazaad toe aan het deeg. Je kunt ook gehakte noten, zoals walnoten, amandelen of hazelnoten, toevoegen voor extra crunch en voedingswaarde.

Tips voor experimenteren met andere glutenvrije meelsoorten en ingrediënten

Er zijn tal van glutenvrije meelsoorten beschikbaar die je kunt gebruiken om je brood te verrijken met verschillende smaken en texturen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Kikkererwtenmeel
 • Quinoameel
 • Amandelmeel
 • Teff meel
 • Sorghum meel

Bij het experimenteren met verschillende meelsoorten is het belangrijk om te onthouden dat elk meelsoort unieke eigenschappen heeft en dat je mogelijk de verhoudingen van de ingrediënten moet aanpassen om het gewenste resultaat te bereiken.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Textuur of het rijzen van het brood

Glutenvrij brood kan soms compact of kruimelig zijn, of moeite hebben om goed te rijzen. Enkele oplossingen voor deze problemen zijn:

 • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je ze mengt.
 • Gebruik een mengsel van verschillende glutenvrije meelsoorten in plaats van slechts één soort.
 • Voeg een bindmiddel toe, zoals xanthaangom of psylliumvezels, om de structuur te verbeteren en het brood beter te laten rijzen.

De smaak of geur van het brood

Sommige glutenvrije meelsoorten kunnen een sterke of ongewenste smaak of geur hebben. Om dit te verminderen, kun je:

 • Een combinatie van meelsoorten gebruiken om een evenwichtige smaak te creëren.
 • Extra smaakmakers toevoegen, zoals kruiden, specerijen, zaden of noten, om de smaak te verbeteren.
 • Gebruik een zuurdesemstarter in plaats van gist om een diepere, complexere smaak aan je glutenvrije brood toe te voegen.

Tips voor het bewaren en vers houden van glutenvrij brood

Glutenvrij brood kan sneller uitdrogen en minder lang vers blijven dan traditioneel brood. Om je glutenvrije brood langer vers te houden, kun je:

 • Het brood in plakjes snijden en per portie verpakken in plasticfolie of aluminiumfolie.
 • Bewaar het brood in een luchtdichte verpakking of broodtrommel op kamertemperatuur.
 • Vries het brood in voor langere bewaring en ontdooi het op kamertemperatuur of in de broodrooster wanneer je het wilt eten.

Conclusie

Het bakken van glutenvrij brood met een broodbakmachine is een eenvoudige en smakelijke manier om te genieten van versgebakken brood zonder gluten. Met de stap-voor-stap instructies, variaties op het basisrecept en oplossingen voor veelvoorkomende problemen in dit artikel, ben je goed op weg om zelf heerlijk glutenvrij brood te bakken.

We moedigen je aan om te beginnen met het bakken van glutenvrij brood met een broodbakmachine en je eigen unieke recepten en smaakcombinaties te ontdekken. Deel je ervaringen, recepten en tips met anderen om elkaar te inspireren en te ondersteunen op jullie glutenvrije bak avonturen.