Een handmixer is een handig keukenapparaat dat thuisbakkers helpt bij het bereiden van heerlijke gerechten. Hier zijn 10 eenvoudige en smakelijke recepten die u met behulp van een handmixer kunt maken.

1. Luchtige chocolademousse

Ingrediënten:

  • 200 g pure chocolade
  • 3 grote eieren, gescheiden
  • 60 g suiker
  • 250 ml slagroom
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron en laat iets afkoelen.
  2. Klop met de handmixer de eierdooiers en suiker tot een romig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade toe en mix tot een gladde massa.
  3. Klop in een andere kom de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg voorzichtig de chocolademassa toe en spatel door elkaar.
  4. Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door het chocolademengsel.
  5. Verdeel de mousse over 4 tot 6 dessertglaasjes en zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

2. Klassieke pannenkoeken

Ingrediënten:

  • 250 g bloem
  • 1/2 tl zout
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • Boter of olie om te bakken

Bereidingswijze:

  1. Meng in een kom de bloem en het zout.
  2. Voeg de eieren toe en mix met de handmixer terwijl u geleidelijk de melk toevoegt tot een glad beslag ontstaat.
  3. Verhit een beetje boter of olie in een RVS koekenpan en schep een kleine hoeveelheid beslag in de pan. Bak de pannenkoek aan beide zijden goudbruin en ga door met de rest van het beslag.

U kunt de pannenkoeken serveren met zoete of hartige vullingen naar keuze.

3. Romige aardbeiencheesecake

Ingrediënten:

Korst:

  • 200 g digestive koekjes, verkruimeld
  • 100 g gesmolten boter

Vulling:

  • 500 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 ml zure room
  • 250 g verse aardbeien, gepureerd

Bereidingswijze:

Korst:

  1. Meng de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter en druk het mengsel stevig op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm (Ø 23 cm).
  2. Plaats de vorm in de koelkast om de korst stevig te laten worden terwijl u de vulling maakt.

Vulling:

  1. Klop met de handmixer de roomkaas en suiker tot een romig mengsel.
  2. Voeg één voor één de eieren toe, en mix na elk ei goed door. Voeg vervolgens het vanille-extract toe.
  3. Meng de zure room en gepureerde aardbeien voorzichtig door het roomkaasmengsel.
  4. Giet de vulling over de voorbereide korst en strijk de bovenkant glad.
  5. Bak de cheesecake in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 50-60 minuten, of tot de cheesecake net stevig is maar nog een beetje wiebelt in het midden.
  6. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en plaats deze vervolgens minstens 4 uur in de koelkast om volledig op te stijven.

4. Luchtige citroencake

Ingrediënten:

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • 300 g bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 120 ml melk
  • 2 tl citroenrasp

Bereidingswijze:

  1. Klop met de handmixer de boter en suiker romig en luchtig.
  2. Voeg de eieren één voor één toe, en mix na elk ei goed door.
  3. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit droge mengsel afwisselend met de melk toe aan het botermengsel, begin en eindig met de droge ingrediënten.
  4. Voeg de citroenrasp toe en mix het beslag kort door.
  5. Schep het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm (± 25 cm lang).
  6. Bak de cake in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 45-55 minuten, of tot een prikker in het midden van de cake er schoon uitkomt.
  7. Laat de cake afkoelen op een rooster alvorens uit de vorm te halen.

5. Snelle vanillecupcakes

Ingrediënten:

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-extract

Bereidingswijze:

  1. Klop met de handmixer de boter en suiker romig en luchtig.
  2. Voeg de eieren één voor één toe, en mix na elk ei goed door.
  3. Voeg het zelfrijzend bakmeel en vanille-extract toe en mix tot een glad
  4. beslag. 4. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-25 minuten, of tot de cupcakes veerkrachtig aanvoelen en goudbruin zijn.
  5. Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.

U kunt de cupcakes versieren met glazuur of toppings naar keuze.

6. Eenvoudige chocoladekoekjes

Ingrediënten:

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 g bloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  1. Klop met de handmixer de boter en suiker romig en luchtig.
  2. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix goed door.
  3. Meng in een andere kom de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout. Voeg dit droge mengsel toe aan het botermengsel en mix tot een samenhangend deeg.
  4. Maak met uw handen kleine balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes iets plat met de achterkant van een lepel.
  5. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 10-12 minuten.
  6. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Bereidingswijze:

7. Bananenbrood

Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen, geprakt
  • 75 g boter, gesmolten
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 225 g bloem

Bereidingswijze:

  1. Meng in een kom de geprakte bananen en gesmolten boter.
  2. Voeg het ei, vanille-extract en suiker toe en mix goed door.
  3. Meng in een andere kom de bloem, kaneel, bakpoeder en zout. Voeg dit droge mengsel toe aan het bananenmengsel en mix tot een glad beslag.
  4. Schep het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm (± 25 cm lang).
  5. Bak het bananenbrood in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 60-70 minuten, of tot een prikker in het midden van het brood er schoon uitkomt.
  6. Laat het bananenbrood afkoelen op een rooster alvorens uit de vorm te halen.

8. Meringues

Ingrediënten:

  • 4 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1/2 tl witte wijnazijn
  • 1/2 tl maïzena

Bereidingswijze:

  1. Klop met de handmixer de eiwitten in een vetvrije kom tot stijve pieken.
  2. Voeg geleidelijk
  3. de suiker toe, terwijl u blijft kloppen, tot het mengsel dik en glanzend is. 3. Spatel voorzichtig de witte wijnazijn en maïzena door het eiwitmengsel.
  4. Schep het mengsel in hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. U kunt hiervoor een spuitzak met een gekarteld mondstuk gebruiken om mooie vormen te maken.
  5. Bak de meringues in een voorverwarmde oven op 120°C gedurende 1-1,5 uur, of tot de meringues droog en krokant zijn.
  6. Laat de meringues afkoelen op een rooster.

Serveer de meringues met vers fruit en slagroom voor een heerlijk dessert.

9. Worteltaart

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 300 ml zonnebloemolie
  • 400 g suiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl zout
  • 400 g geraspte wortelen

Bereidingswijze:

  1. Klop met de handmixer de eieren, zonnebloemolie, suiker en vanille-extract tot een romig mengsel.
  2. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Voeg dit droge mengsel toe aan het eimengsel en mix tot een glad beslag.
  3. Spatel de geraspte wortelen door het beslag.
  4. Verdeel het beslag over een ingevette en met bloem bestoven ronde taartvorm (Ø 23 cm).
  5. Bak de worteltaart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 40-50 minuten, of tot een prikker in het midden van de taart er schoon uitkomt.
  6. Laat de taart afkoelen op een rooster alvorens uit de vorm te halen.

Serveer de worteltaart met roomkaas glazuur voor extra smaak en feestelijkheid.

10. Aardappelpuree

Ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 100 g boter
  • 100 ml melk
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water gedurende 15-20 minuten, of tot ze zacht zijn. Giet af en laat even uitdampen.
  2. Voeg de boter en melk toe aan de aardappelen en klop met de handmixer tot een romige en luchtige puree. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Serveer de aardappelpuree als bijgerecht bij uw favoriete vlees-, vis- of groentegerechten.

Dit zijn 10 eenvoudige en heerlijke recepten die u kunt bereiden met een handmixer. Veel succes en geniet van het koken en bakken!

Populaire Handmixers

Hieronder vindt je direct een handig overzicht van populaire handmixers van dit moment.